8.Hafta Hamilelik Süreci


Bir çok anne adayının yeni yeni öğrenip adapte olmaya başladığı 8. hafta hamilelik süreci dış görünüş olarak bir değişiklik olmamış gibi gözükse de artık bebek kendini hissettirip büyümesi hızlandığı için kendiniz de bazı değişiklikler hissedebilirsiniz. Artık hamilelik ve doğum sonrası hazırlıklara başlamak için araştırmalara başlama zamanı geldi. Karnınıza dokunduğunuzda bir değişiklik veya büyüme hissetmek istiyor olsanız bile bu haftalarda rahiminiz ortalama bir portakal kadar olabileceği için genellikle belirgin bir büyüme olmamaktadır. Psikolojik olarak gebeliğe ve anneliğe kendini hazırladığınız bu hafta da psikolojiniz diğer haftalara göre daha iyidir ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Bu Haftada Belirtti Olarak Karşınıza Neler Çıkabilir
- Halsizlik ve yorgunluk hissi
- Uyku hali
- Mide bulantı
- Kusma
- İştahsızlık
- Sık sık idrara çıkma
- Baş dönmesi ve baş ağrısı
- Yüzde sivilcelenme
- Memelerde ağrı ve şişlik de görülen belirtilerdendir.
Sizde bu değişiklikler olurken acaba bebeğimdeki değişiklikler nelerdir ne kadar büyüdü diye diye merak ediyorsanız onları da anlatacak olursak şöyle sıralayabiliriz;
- Bebeğinizin boyu ortalama 15-18 mm olmuştur
- İskelet dokusu henüz kemikleşmiş kıkırdak doku halindedir.
- Bebeğinizin göz kapakları oluşmaya başlar ve burun ucu belirginleşmeye başlar.
- Bununla birlikte ultrason çekimlerinde de fark edeceğiniz üzere çenesi de yavaş yavaş kendini göstermeye başlar
- Böbrekler oluşmaya başlar
- Akciğerlerde gelişmeye başlar
- Yemek borusu ve soluk borusu ayrılarak oluşmaya başlar
- Kalp atımı bu haftalarda daha önceki haftalara göre daha belirgin bir şekilde hissedilmeye başlanabilir.
Bu haftalar da anne adaylarımızın bebeğini merak etme, gelişimini izleme ve psikolojik olarak kendini rahatlatmak istediği için hafta hafta hamilelik gelişimini takip eder. Bunu yaparken diğer gebelikler ve standartları takip eder. En doğru gebe takibi yolu bir kadın doğum doktoru eşliğinde yapılır. Çünkü gebeliğiniz ve bebeğiniz ile ilgili gebeliğiniz boyunca unutmamanız gereken bir şey vardır ki oda her gebelik ve bebek kendine özgüdür. Mesela bebeğinizin boy ölçüleri annenin babanın boy ölçüleri ile yani genetik yapı ile de ilgilidir. Bu yüzden mutlaka bir kadın doğum doktoru eşliğinde gebeliğin takibinde fayda vardır.
